0

Maud traint al hele zomer op school voor EK patisserie: “Ik wil het beste uit mezelf halen”

20 augustus 2025
Maud van Dijk uit Volkel traint voor Euroskills 2025

Terwijl haar vrienden vakantie vieren, staat Maud van Dijk (20) uit Volkel al de hele zomer in de bakkerij van Summa Brood & Banket in Eindhoven om dag in dag uit te trainen. Onder begeleiding van expert Cees Bakker en docent Tommas van Rossum zet ze de puntjes op de ‘i’ om straks te schitteren tussen de beste patissiers van Europa. Van 9 tot en met 13 september vertegenwoordigt ze Nederland  in het Deense Herning tijdens EuroSkills 2025, de Europese kampioenschappen voor jonge vakmensen.

Creativiteit en vakmanschap

In Denemarken wacht haar een pittige opdracht. Maud moet een imposant showstuk bouwen van chocolade en nougatine, twee identieke taarten maken en drie soorten tartelettes presenteren. Daarbij komt nog een ‘mystery’-opdracht: een extra smaak of een onverwachte toevoeging die ze pas op het laatste moment te horen krijgt. Het thema van dit jaar is de vier elementen – water, vuur, aarde en lucht – en daarin moet Maud haar creativiteit en vakmanschap laten zien.

De lat ligt hoog, want de jury beoordeelt niet alleen smaak en techniek, maar ook hygiëne, presentatie en tijdsmanagement. Waar haar showstuk begin augustus nog acht uur kostte, moet het straks binnen vijf uur staan. Dankzij haar doorzettingsvermogen, perfectionisme en liefde voor het vak blijft ze net zo lang trainen tot alles klopt. Of zoals Maud zelf zegt: “Ik wil het beste uit mezelf halen. Dit is mijn passie. En die neem ik mee naar Denemarken.”

Summa-feestje!

Maud is niet de enige Summa-student die afreist naar Herning. Ook Noud Meesen (20) uit Zaamslag heeft zich geplaatst voor EuroSkills. Hij komt uit in de categorie CAD-tekenen, waar hij dit jaar opnieuw de nationale titel pakte tijdens Skills Heroes. Na zijn deelname aan WorldSkills vorig jaar, gaat Noud nu opnieuw de uitdaging aan op Europees niveau.

Gerelateerd nieuws

Lerend kwalificeren: groeien zonder toetsen, cijfers of examens
Lerend kwalificeren: groeien zonder toetsen, cijfers of examens
27 november 2025
Bij Summa Beauty & Lifestyle werken studenten sinds 2023 met Lerend kwalificeren: geen toetsen of cijfers, maar gedurende de hele opleiding laten zien wat je in de praktijk beheerst. Studenten bouwen een portfolio op met opdrachten, behandelingen, projecten en stage-ervaringen, zodat een compleet beeld ontstaat van hun ontwikkeling als schoonheidsspecialist. Docent Gerdy van Kessel ziet dat deze aanpak beter aansluit bij de praktijk, terwijl studenten – zoals Henrieke – minder stress ervaren en meer vertrouwen opbouwen. Lerend kwalificeren is één van de manieren waarop Summa flexibel onderwijs vormgeeft binnen Summa2030. RTL Nieuws besteedde eind november 2025 aandacht aan deze methode en bezocht daarvoor de opleiding schoonheidsspecialist.
beauty & lifestyle
Lees meer
Vaktalent Tijn Rooijakkers ’Als mensen zeggen dat het niet lukt, krijg ik bewijsdrang’
Vaktalent Tijn Rooijakkers ’Als mensen zeggen dat het niet lukt, krijg ik bewijsdrang’
27 november 2025
Tijn Rooijakkers, student Productietechnicus bij Summa Techniek, won begin november de Noordhofprijs in de categorie Junior Vaktalent. In zijn opleiding én bij VDL ontwikkelt hij zich snel als verspaner, gedreven door uitdagende projecten waar anderen vooraf aan twijfelen. Zijn verhaal laat zien hoe je bij Summa kunt groeien tot vakman in een hightech omgeving en hoe een techniekopleiding deuren opent in de Brainportregio.
techniek
Lees meer
Jeugdlintje voor Summa-student Rayan: snel handelen maakt verschil
Jeugdlintje voor Summa-student Rayan: snel handelen maakt verschil
20 november 2025
Summa-student Rayan van Laarhoven ontving een Jeugdlintje voor zijn snelle optreden bij een incident in Eindhoven. Dankzij zijn alerte handelen kon de politie een verdachte snel aanhouden. Rayan volgt de opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist en wil later de advocatuur in. Zijn inzet laat zien hoe jongeren verschil kunnen maken.
economie & ondernemen
Lees meer